Activities

Пещера Змейова дупка

Пещера Змеева дупка се намира в Стара планина, близо до Трявна. Според местни легенди тя е обитавана от змей, който пробуждал градоносните облаци.

Екопътека Римският път

Екопътека Римският път, се намира в Стара планина, близо до Трявна и историческия резерват Боженци.

Сечен камък (светилище)

Тракийското светилище Сечен камък, представлява дълга скала, с посока изток-запад. Изсечени са каменни кръгове или “слънца”.

Музей на резбарското и зографско изкуство

Музеят на резбарското и зографското изкуство, открит през 1963 г., е поместен в Даскаловата къща, която е построена в типичен възрожденски стил. Музеят е единствен по рода си в България.

Къща-музей Филип Тотю

Родната къща на Филип Тотю и е превърната в музей в 150-тата годишнина от раждането на българския революционер.

Вонеща вода минерален извор

До 1938 г. изворът представлявал примитивен кладенец в края на речното корито, заграден с няколко плочи. Наблюдавани са добри резултати главно при ставни и кожни заболявания.

Пещера „Бачо Киро“

първата благоустроена пещера в България от Дряновските туристи още през 1937 г., а името си получава през 1940 г. в чест на героя от Априлското въстание Бачо Киро.

Килифаревския манастир „Рождество Богородично“

Манастирът е основан през далечната 1348 г. от видния български исихаст Теодосий Търновски, с подкрепата на тогавашния български цар Иван Александър.

Царевец

Разположена е в близост до стария град на Велико Търново. Тя е била главната българска крепост по време на Второто Българско царство (1185 – 1396), когато Търново е столица на царството.